2013. április 14., vasárnap

Szövegszerkesztés 1.


Mára a számítógépek és a nyomtatók teljesen kiszorították az írógépeket. Szövegszerkesztővel könnyebben és szebbre készítheted el írásos anyagaidat, dokumentumaidat, mint kézzel vagy írógéppel. Az elmentett munkáink bármikor újból felhasználhatók, szerkeszthetők. Szövegek szerkesztésére egyszerű editor programot, szövegszerkesztő vagy kiadványszerkesztő programokat használhatunk. Munkánk során a Microsoft Word-t használjuk. Kattintsunk kettőt a Word ikonra. A Word egy üres dokumentumablakkal indul.
Alapszabályok szöveg bevitelénél: Gépeléskor folyamatosan írunk, ha elértük a sor végét, nem kell az Entert leütni, a kurzor automatikusan új sorra áll. Enterrel jelezzük egy-egy bekezdés végét. Általában nem kell és nem is szabad minden sor végén leütni az Entert. Egyszerre csak egy szóközt nyomunk le. Vessző vagy mondatvégi írásjel után viszont ne felejtsünk el szóközt tenni. Az írásjelek hozzátapadnak az előttük álló szóhoz, az idézőjelek, zárójelek pedig ahhoz, amit közrefognak. A gondolatjel kivétel, előtte és utána szóköz kell. Nagy betűk írásához használhatjuk a Caps Lock és a Shift billentyűket. A Shift és az AltGr billentyűk jelentésmódosítók az olyan billentyűkhöz, ahol több karakter is található.
A hibásan begépelt szavak azonnali javításához a Backspace, Delete és Insert billentyűket használd! Ha használtad az Insert-t, ne felejtsd el visszaállítani beszúró üzemmódba. Az Eszközökből indíthatjuk a Nyelvi ellenőrzést, Nyelvet adhatunk meg és elindíthatjuk az Automatikus elválasztás funkciót.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése